Wykorzystujemy pliki cookies!
Dowiedz się więcej poniżej:
Polityka Prywatności
O ciasteczkach
Accept
Wiadomości ŁódźWiadomości Łódź
  • Finanse / Biznes
  • Kultura i sztuka
  • Społeczeństwo
  • Technologie
  • Zdrowie, styl życia
  • Praca Łódź
Reading: Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach
Share
Notification Show More
Latest News
Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie
Społeczeństwo
Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia
Zdrowie, styl życia
PKP Intercity: w nowym rozkładzie będzie więcej pociągów i pojadą szybciej
Finanse / Biznes
MI: Nowy cykliczny rozkład jazdy na kolei z rekordowymi czasami przejazdów (komunikat)
Finanse / Biznes
MI: Projekt budowlany lotniska CPK gotowy. Budowa ma ruszyć w 2026 r. (komunikat)
Społeczeństwo
Aa
Wiadomości ŁódźWiadomości Łódź
Aa
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Wiadomości Łódź > Blog > Zdrowie, styl życia > Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach
Zdrowie, styl życia

Rokitnik ma dziesięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach

Wiadomości Łódź
Last updated: 2022/12/01 at 8:30 AM
Wiadomości Łódź
Share
7 Min Read
SHARE

„Rokitnik zwyczajny znany jest z ogromnej zawartości witaminy C. Jest naturalną apteką, zawiera 190 substancji bioaktywnych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina C, choć samo słowo >>witamina<< wydaje się lekkie, jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dlatego rokitnik znany jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina C to naturalny antyoksydant, który działa antynowotworowo zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu raka” – mówi prof. Stanisław Pluta, Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach.

gr1

Rokitnikowe przetwory

„Sok z rokitnika może wspomagać chemioterapię, zmniejszać ryzyko chorób serca. Olej z rokitnika może być również jednym z niewielu pokarmów roślinnych, o których wiadomo, że dostarcza wszystkie cztery kwasy tłuszczowe omega. Ponad połowa tłuszczu znajdującego się w tym oleju to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, czyli dwa rodzaje zdrowych tłuszczów. Olej z jego nasion jest składnikiem wielu kosmetyków. W Polsce producenci, w ścisłej kooperacji, zajęli się jego produkcją i przetwarzaniem. W efekcie 30 lat pracy, przy wsparciu kilku ośrodków naukowych, mamy w Polsce gamę przetworów. Do najpopularniejszych przetworów z rokitnika należą soki, syropy, dżemy i oleje” – przedstawia Jan Hołownia, przetwórca rokitnika z firmy Szarłat.

Sok i syrop z rokitnika

Soki i syropy powstają z częściowo odtłuszczonego soku z owoców rokitnika. Największą zaletą witaminy C z rokitnika jest wysoka trwałość spowodowana brakiem enzymu askorbinazy, który jest odpowiedzialny za rozkład witaminy C.

Zalecenia do stosowania:

• w celu wzmocnienia odporności organizmu,

• w profilaktyce zdrowotnej,

• podczas przeziębień i infekcji.

Zapotrzebowanie u dorosłych wynosi około 100 mg witaminy C każdego dnia. Wystarczy zatem już mały kieliszek (szot) soku z rokitnika. Rokitnikowe soki zawierają także witaminy B, E, K i inne naturalne przeciwutleniacze. W tej formie witamina C jest jeszcze stabilniejsza.

gr2

Dżemy rokitnikowe dla diabetyków

Dżemy to nie tylko szybka dawka energii, ale również porcja witamin i składników mineralnych. To produkty naturalne z dużą zawartością owoców. Nadają charakter klasycznym kanapkom i wykwintnym deserom.

Polecane są zwłaszcza dżemy słodzone ksylitolem o obniżonej kaloryczności. Są rekomendowane nawet diabetykom. Ksylitol pomaga również w zwalczaniu grzybicy oraz innych chorób, jak np. wrzody żołądka. Jego korzystny wpływ na zęby już dawno odkryli producenci gum do żucia.

Olej w pulpie uzyskiwany z miąższu owoców rokitnika

Jest bogaty w cenne bioaktywne składniki odżywcze: tokoferole (witamina E), sterole (beta-sitosterol), karotenoidy (beta-karoten) i kwas Omega 7.

Zalecenia do stosowania:

• wspomaganie leczenia schorzeń przewodu pokarmowego,

• do wzmocnienia odporności,

• poprawy pracy serca i układu krążenia,

• w profilaktyce żywieniowej,

• dla wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Olej z owoców rokitnika

Olej z miąższu owoców rokitnika to bogate źródło składników bioaktywnych takich jak: kwasy tłuszczowe – kwas Omega 7 palmitooleinowy, karotenoidy, tokoferole (wit. E ), sterole (B-sterol). Kwas Omega 7 w przyrodzie występuje niezwykle rzadko. Ponadto olej z owoców rokitnika ma wysoką zawartość karotenoidów, tokoferoli i fitosteroli, które razem dają idealne połączenie korzystne przy utrzymaniu zdrowej skóry.

Zalecenia do stosowania:

• wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego,

• zmniejsza dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka,

• wspomaga gojenie nadżerek i regenerację śluzówek przewodu pokarmowego,

• może być również stosowany zewnętrznie w leczeniu uszkodzeń skóry spowodowanych poparzeniami czy odmrożeniami.

Źródła witaminy

Witamina C nie jest syntetyzowana w organizmie, dlatego trzeba ją dostarczać wraz z pożywieniem. Dużo witaminy C jest w owocach rokitnika, dzikiej róży i innych owocach jagodowych – czarnej porzeczce, malinach, truskawkach, porzeczkach, dereniu czy minikiwi. Często mylnie za najlepsze źródło witaminy C uważa się cytrusy. To jeden z popularniejszych mitów żywieniowych.

Znacznie bogatszym źródłem witaminy C są choćby nasza polska papryka, natka pietruszki, jarmuż, brokuły, brukselka, kalarepa czy szczypiorek. Dobrym źródłem witaminy C są także młode ziemianki.

Znaczenie witaminy C dla organizmu

Witamina C to jeden z kluczowych składników odżywczych. Witaminy, których znaczenie często umniejszamy, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dzięki wysokiej ich zawartości rokitnik ma działanie antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowe.

Witamina C ma silne działanie przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, chroni przed działaniem toksyn i zanieczyszczeń. Właściwości antyoksydacyjne witaminy C mają szczególne znaczenie m.in. profilaktyce tworzenia się komórek nowotworowych.

Witamina C bierze udział w aktywacji witamin z grupy B, kwasu foliowego, poprawia wchłanianie żelaza, redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Bierze udział w syntezie kolagenu, poprawia stan i wygląd skóry i włosów. Dlatego rokitnik znajduje swoje zastosowanie nie tylko w przetworach i w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce.

gr3

Walory rokitnika i jego przetworów

„Rokitnik to mikrofitoapteka. Owoc, który bardzo dobrze się wpisuje w grupę owoców jagodowych. Obok superowoców aronii, borówki, czarnej porzeczki. Znany od starożytności, potem zapomniany, dziś przeżywa renesans” – podsumowuje Jan Hołownia, jeden z pionierów przetwórstwa w Polsce.

Zainteresowanie tym owocem u producentów i u konsumentów znacznie wzrosło w czasach pandemii. Naukowcy z Korei Południowej i Chin twierdzą, że bakterie probiotyczne wyekstrahowane z owoców rokitnika mają dużo bakterii mlekowych (L. Gasseri) hamujących aktywację puryn – źródła energii wymaganego do mutacji nowego koronawirusa. Nie wykluczają, że stworzony zostanie dodatkowy lek na rozprzestrzenianie cię COVID-19.

Rokitnik wśród polskich superowoców

Rokitnik jest jednym z odkryć pandemii. „Najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce!”, „Numer 1 wśród superowoców”, „Złoty sprzymierzeniec w czasach pandemii” – to tylko wybrane tytuły popularnych publikacji na temat rokitnika. W mediach społecznościowych materiały na temat rokitnika i jego przetworów tylko jesienią obejrzało blisko milin osób.

„Superowoce cechuje skondensowana zawartość składników odżywczych, błonnika, kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych i wysoka zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Chronią one nasz organizm przed starzeniem, zaburzeniami układu krążenia, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością. Superowocami są borówki, jagoda kamczacka, czarna i czerwona porzeczka, maliny, truskawki, aronia, minikiwi. Pojęcia superfruits czy superowoców są bardzo atrakcyjne. Warto byśmy tak postrzegali krajową produkcję” – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Więcej o przetworach z rokitnika na stronie PolskieSuperowoce.pl

Więcej o walorach zdrowotnych owoców w materiale w Serwisie Zdrowie PAP – link

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl

You Might Also Like

Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia

Affidea finalizuje przejęcie Grupy Nu-Med

Niemal 3000 uczestników drugiej edycji Centralnego Klubu Pacjenta skorzystało z bezpłatnych badań i porad

1 na 8 kobiet zachoruje na raka piersi. Tymczasem profilaktyczne badania mammograficzne wykonuje tylko ok. 31% kobiet

8. Bieg PKO Charytatywny już 14 września

TAGGED: dieta, Zdrowie, żywność

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
[mc4wp_form]
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Wiadomości Łódź 1 grudnia 2022
Share this Article
Facebook Twitter Copy Link Print
Share
Previous Article EFEKT SA (26/2022) Rozwiązanie umowy przedwstępnej zawartej przez Emitenta
Next Article ZE PAK SA (39/2022) Nabycie przez spółkę zależną ZE PAK S.A., tj. PAK-Polska Czysta Energia sp. z o.o. projektu wiatrowego

Pozostań w kontakcie

1 Followers Like
1 Followers Follow
1 Followers Pin
1 Followers Follow
1 Subscribers Subscribe
1 Followers Follow

Najnowsze

Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie
Społeczeństwo 26 października 2024
Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia
Zdrowie, styl życia 22 października 2024
PKP Intercity: w nowym rozkładzie będzie więcej pociągów i pojadą szybciej
Finanse / Biznes 17 października 2024
MI: Nowy cykliczny rozkład jazdy na kolei z rekordowymi czasami przejazdów (komunikat)
Finanse / Biznes 16 października 2024
MI: Projekt budowlany lotniska CPK gotowy. Budowa ma ruszyć w 2026 r. (komunikat)
Społeczeństwo 14 października 2024

ŁÓDŹ WIADOMOŚCI

Regionalny serwis informacyjny

ZP20 Piotr Markowski
Al. Komisji Edukacji Narodowej 36 / 112B
02-797 Warszawa

+48 733 644 002   |   office@zp20.pl

Informacje prawne

  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu
  • Obowiązek informacyjny RODO

Kategorie tematyczne

  • Finanse / Biznes
  • Kultura i sztuka
  • Społeczeństwo
  • Technologie
  • Zdrowie, styl życia
  • Praca Łódź

Ostatnie artykuły

Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie
Społeczeństwo
Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia
Zdrowie, styl życia
Wiadomości ŁódźWiadomości Łódź
Follow US

© 2023. Łódź Wiadomości. Lokalny serwis informacyjny.

A może się zapiszesz?

Dołącz do naszej subskrypcji i bądź na bieżąco z aktualnościami.

[mc4wp_form]
Brak Spamu. Możesz się wypisać w każdej chwili.

Removed from reading list

Undo
Go to mobile version