Wykorzystujemy pliki cookies!
Dowiedz się więcej poniżej:
Polityka Prywatności
O ciasteczkach
Accept
Wiadomości ŁódźWiadomości Łódź
  • Finanse / Biznes
  • Kultura i sztuka
  • Społeczeństwo
  • Technologie
  • Zdrowie, styl życia
  • Praca Łódź
Reading: Kulinarne Mistrzostwa Młodych: Uczniowie szkół gastronomicznych rywalizują o zwycięstwo!
Share
Notification Show More
Latest News
Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie
Społeczeństwo
Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia
Zdrowie, styl życia
PKP Intercity: w nowym rozkładzie będzie więcej pociągów i pojadą szybciej
Finanse / Biznes
MI: Nowy cykliczny rozkład jazdy na kolei z rekordowymi czasami przejazdów (komunikat)
Finanse / Biznes
MI: Projekt budowlany lotniska CPK gotowy. Budowa ma ruszyć w 2026 r. (komunikat)
Społeczeństwo
Aa
Wiadomości ŁódźWiadomości Łódź
Aa
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Wiadomości Łódź > Blog > Społeczeństwo > Kulinarne Mistrzostwa Młodych: Uczniowie szkół gastronomicznych rywalizują o zwycięstwo!
Społeczeństwo

Kulinarne Mistrzostwa Młodych: Uczniowie szkół gastronomicznych rywalizują o zwycięstwo!

Wiadomości Łódź
Last updated: 2023/10/10 at 2:31 PM
Wiadomości Łódź
Share
5 Min Read
SHARE

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z radością informuje, że w piątek odbył się finał XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych. Sekretarz stanu Rafał Romanowski miał przyjemność wziąć udział w tym wydarzeniu.

Konkurs miał na celu wyłonienie najlepszego autorskiego przepisu kulinarnego, który wykorzystywałby produkty tradycyjne, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) w Studzieńcu.

Polskie produkty, znakiem jakości

Za przykład wspomniany przez wiceministra Romanaowskiego można wskazać poszczególne produkty, posiadające polskie oznaczenia jakości. Są one nie tylko gwarancją najwyższej jakości, ale i zapewniają dostęp do smaków i aromatów naszych rodzimych produktów.

Sekretarz stanu wyraził podziw dla polskiej kuchni tradycyjnej, która zachwyca zarówno europejskich, jak i zagranicznych turystów, w tym tych z odległych regionów, takich jak Japonia czy Australia. Profesjonalni szefowie kuchni na całym świecie doceniają nasze wyjątkowe produkty, które zdobyły sobie uznanie w Europie.

Konkurs XII edycji dla uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu kulinarnym skupiał się na daniach głównych. Zadaniem uczestników było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego zawierającego co najmniej jeden produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub wnioskujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna wspólnie zorganizowały konkurs kulinarny.

Po wielogodzinnej ocenie przez komisję, przyznano nagrody i wyróżnienia. Zwycięzcy konkursu to:

• pierwsze miejsce: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym;

• drugie miejsce: Natalia Zielińska, Małgorzata Piekarska pod opieką Agnieszki Nowak, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Franciszka Gąsiorowskiego w Lesznie, danie: kotlet schabowy z białym serem, konfitowanymi warzywami i młodym ziemniakiem;

• trzecie miejsce: Michał Kowalski, Michał Nowak pod opieką Ewy Zawadzkiej, Zespół Szkół nr 3 im. Mikołaja Kopernika w Poznaniu, danie: kaczka z kaszą gryczaną, jabłkami i sosami.

• Drugie miejsce zajął Dominik Dług, uczestnik Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź, pod opieką Elżbiety Kurowskiej, zaprezentował danie o nazwie Polskie „Surf and turf”;

• Trzecią lokatę zdobyła Maria Solińska, wraz z Hubertem Hyzopskim, gospodarzem Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, pod opieką Anny Korzeń, prezentując danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Uczestnicy konkursu, którzy otrzymali wyróżnienia to:

• Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka, pod opiekiem Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach;

Menu konkursowe składało się z dania Comber z sarny, krupnioka w orzechowej panierce, ziemniaków gratin z korycińskim serem, sosu śliwkowego, puree dyniowego, buraków w miodzie oraz chipsów z jarmużu.

Kamila Janiszewska i Wioletta Radomska, uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim pod opieką Magdaleny Paczkowskiej, przygotowali niezwykłe danie – Podwędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli, karmelizowaną gruszką i figą, podane z nadwiślańską wiśnią i otulone sosem śliwkowo-piernikowym.

Natalia Macuda i Kacper Grala, pod opieką Agaty Majkowskiej, z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, przygotowali danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty, podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy oraz rozetkami fasolowymi.

Pod opieką Jarosława Seweryna, Julii Miedzińskiej i Maji Bogdańskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, zaserwowano danie składające się z piersi z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, puree z fasolki, pyroczków smażonych, kapusty modrej pieczonej i ogórków chili.

Laureaci najlepszych prac byli wyróżnieni nagrodami oraz dyplomami.

Komunikaty publikowane na stronie PAP nie są w żaden sposób modyfikowane przez PAP SA. Za treść każdego komunikatu odpowiada jego nadawca, zgodnie z postanowieniami art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)


Pochodzenie informacji: pap-mediaroom.pl

You Might Also Like

Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie

MI: Projekt budowlany lotniska CPK gotowy. Budowa ma ruszyć w 2026 r. (komunikat)

MI: Granty na kolej, rozwój infrastruktury w portach oraz na drogi (komunikat)

MS: Konkurs na stanowisko Dyrektora Instytutu Ekspertyz Ekonomicznych i Finansowych w Łodzi (komunikat)

Infrastruktura ładowania powinna wyprzedzać rozwój elektromobilności w Polsce

TAGGED: informuje, Ministerstwo, Polska, programy, rolnictwa, rolnictwo, Rozwój, rozwoju, Wieś, wsi

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
[mc4wp_form]
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Wiadomości Łódź 10 października 2023
Share this Article
Facebook Twitter Copy Link Print
Share
Previous Article Specjalista ds. reklamy produktów i usług Praca Zdalna (Piotrków Trybunalski)
Next Article Poczta Polska inwestuje w Lisim Ogonie

Pozostań w kontakcie

1 Followers Like
1 Followers Follow
1 Followers Pin
1 Followers Follow
1 Subscribers Subscribe
1 Followers Follow

Najnowsze

Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie
Społeczeństwo 26 października 2024
Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia
Zdrowie, styl życia 22 października 2024
PKP Intercity: w nowym rozkładzie będzie więcej pociągów i pojadą szybciej
Finanse / Biznes 17 października 2024
MI: Nowy cykliczny rozkład jazdy na kolei z rekordowymi czasami przejazdów (komunikat)
Finanse / Biznes 16 października 2024
MI: Projekt budowlany lotniska CPK gotowy. Budowa ma ruszyć w 2026 r. (komunikat)
Społeczeństwo 14 października 2024

ŁÓDŹ WIADOMOŚCI

Regionalny serwis informacyjny

ZP20 Piotr Markowski
Al. Komisji Edukacji Narodowej 36 / 112B
02-797 Warszawa

+48 733 644 002   |   office@zp20.pl

Informacje prawne

  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu
  • Obowiązek informacyjny RODO

Kategorie tematyczne

  • Finanse / Biznes
  • Kultura i sztuka
  • Społeczeństwo
  • Technologie
  • Zdrowie, styl życia
  • Praca Łódź

Ostatnie artykuły

Jak zapewnić pomoc dla osoby starszej w rodzinie
Społeczeństwo
Prawo.pl: ponad 70 proc. Polaków uważa, że psychoterapia powinna podlegać resortowi zdrowia
Zdrowie, styl życia
Wiadomości ŁódźWiadomości Łódź
Follow US

© 2023. Łódź Wiadomości. Lokalny serwis informacyjny.

A może się zapiszesz?

Dołącz do naszej subskrypcji i bądź na bieżąco z aktualnościami.

[mc4wp_form]
Brak Spamu. Możesz się wypisać w każdej chwili.

Removed from reading list

Undo
Go to mobile version